Események betöltése

ūüíĽ 26. – Kutat√°si anyagok struktur√°l√°sa

 

Megh√≠v√≥ a KŇĎr√∂si Csoma Munkaterv √©s a Mintakincs Munkaterv szempont√ļ, r√∂vid bemutat√°s√°ra! ¬†

Mondd csak, te hogyan fogn√°l egy hatalmas mennyis√©gŇĪ, ŇĎsi korb√≥l sz√°rmaz√≥ magyar kutat√°sanyag struktur√°l√°s√°hoz? Annak biztos nem sok haszna lenne, ha csak bez√°rn√°nk a n√©gy fal k√∂z√© ezt a sok tud√°st! Akkor m√©gis hogyan adjuk √°t az √©rt√©kes √©s komplex tud√°st a mai elv√°r√°soknak eleget t√©ve?

Biztos m√°r Te is tal√°lkozt√°l nagy mennyis√©gŇĪ √©s nehezen struktur√°lhat√≥ inform√°ci√≥kkal √©s tud√°sanyagokkal. Sokszor az √ľzleti anyagok, tananyagok, vagy a kor√°bbi projekt tapasztalatok az√©rt nem ker√ľlnek felhaszn√°l√°sra, mert komoly kih√≠v√°st jelent ekkora tud√°shalmaz menedzsel√©se, annak √°tad√°sa. Tarts vel√ľnk, ismerd meg a kutat√°si anyagokat √©s √∂tletelj√ľnk egy√ľtt a Munkatervek mint√°j√°n:

 • – Hogyan gyŇĪjthetŇĎ be a kutat√°si anyag, √©s mikor besz√©l√ľnk az inform√°ci√≥kon t√ļl tud√°sr√≥l?
 • – Hogyan struktur√°ljuk a nagy mennyis√©gŇĪ, elt√©rŇĎ form√°tum√ļ √©s t√∂bb ponton is kapcsol√≥d√≥ tud√°scikkeket?
 • – 160 000 oldalnyi dokumentum a magyar kult√ļra gy√∂kereirŇĎl √©s hogyan osszuk meg?
 • – Hogyan √©p√≠ts√ľnk tud√°sb√°zist p√≥tolhatatlan kutat√°si eredm√©nyekbŇĎl?

Ekkora tudásanyaggal nagyon-nagyon kevesen találkoztak. Persze, az ennél jóval kisebb tudáshalmaz rendezése is nagy kihívás.

N√©zz√ľk a konkr√©t esetet!

KŇĎr√∂si Csoma Munkaterv keret√©ben tudom√°nyosan vizsg√°ljuk a belsŇĎ-√°zsiai rokonn√©p tudat m√©g ma is √©lŇĎ hagyom√°nyait; valamint a ma m√°r bizony√≠that√≥ n√©pv√°ndorl√°st, ¬†a mai K√≠na √©szak-√©szaknyugati ter√ľletei √©s a K√°rp√°t-medence k√∂z√∂tt a XIII. sz√°zad v√©g√©ig.

A Mintakincs munkaterv c√©lja az √°zsiai, minket rokonaiknak tart√≥ n√©pek √©s a ¬†K√°rp√°t-medencei t√°jegys√©gi n√©pmŇĪv√©szeti mintakutat√°saira alapozva a kort√°rs mintatervezŇĎ mŇĪv√©szet kialakul√°s√°nak seg√≠t√©se.

KŇĎr√∂si Csoma nyomdokain haladva ker√ľltek felt√°r√°sra a kutat√°si anyagok. Rendk√≠v√ľl sz√≠nes √©s hatalmas tud√°sanyagr√≥l besz√©lhet√ľnk.

 

Tervezett program:

 • K√∂sz√∂ntŇĎ
 • Prezent√°ci√≥ – elŇĎad√≥: M√°th√© Lajos, aki balra a k√©pen is l√°that√≥ egy k√≠nai exped√≠ci√≥n saj√°t tests√ļly√°val megegyezŇĎ menetfelszerel√©s√©ben.
 • K√∂z√∂s √∂tletel√©s, a r√©sztvevŇĎk javaslatai a munkatervek EMMI miniszteri bemutat√°s√°ra √©s a megval√≥s√≠t√°si tanulm√°ny√°hoz
 • Z√°r√°s

online worksopok, kéthetente keddenként 16:00-tól

Regisztr√°lj MOST ingyenesen, hogy le ne maradj!

 

Az online Tudásmenedzsment sorozatról                                          

2021-es tavaszi online TM workshopok

Ezek voltak az elŇĎzm√©nyek:

‚ö°A szervezeti folyamatok hat√©konys√°ga, eredm√©nyess√©ge nagym√©rt√©kben f√ľgg a tud√°sgazd√°lkod√°s sz√≠nvonal√°t√≥l. Neh√©z idŇĎkben, mint pl. megn√∂vekedett , √∂regedŇĎ munkaerŇĎ t√°voz√°sa, ism√©tlŇĎdŇĎ hib√°k, kr√≠zis helyzet eset√©n ennek a jelentŇĎs√©ge k√ľl√∂n√∂sen kiemelkedik.

M√°r √©vek √≥ta szervez√ľnk ny√≠lt TM mŇĪhelymunk√°kat, √°m a 2020 tavasz√°n jelentkezŇĎ koronav√≠rus √ļj helyzetbe hozott Benn√ľnket, √©s m√°sokat is. Ez a fordulat inspir√°lt minket arra, hogy kiterjessz√ľk a tud√°sk√∂z√∂ss√©g√ľnket √©s online form√°ban szervezz√ľnk workshopokat.¬† Az elsŇĎ tavaszi online TM sorozat sor√°n arra kerest√ľk a v√°laszt, hogy a koronav√≠rus terjed√©se miatt kialakult helyzet milyen tud√°skezel√©si probl√©m√°kat hozott felsz√≠nre, milyen neh√©zs√©gekkel kell megbirk√≥zni a szervezetekben √©s milyen TM eszk√∂z√∂k seg√≠thetnek ezek kezel√©s√©ben? Most m√°r egy√©rtelmŇĪen l√°tjuk, hogy ez a helyzet olyan lehetŇĎs√©gekre nyitotta fel a szervezetek szem√©t, amely komolyan seg√≠theti a tud√°sgazd√°lkod√°s minŇĎs√©g√©nek n√∂vel√©s√©t, √©s √≠gy a szervezet hat√©konys√°g√°t √©s eredm√©nyess√©g√©t is jav√≠tja kr√≠zis helyzetekben √©s azokon t√ļl.

ūüĎ•A nagysikerŇĪ online programsorozatot tov√°bb folytatjuk. Tud√°sk√∂z√∂ss√©g√ľnk tagjait egy olyan alkot√≥ folyamatra invit√°ljuk, amiben √∂sszegyŇĪjtj√ľk a kezelendŇĎ TM k√©rd√©seket (probl√©m√°k, lehetŇĎs√©gek), √©s k√∂z√∂sen igyeksz√ľnk megold√°st tal√°lni r√°juk, elsŇĎsorban TM , m√≥dszertanok, eszk√∂z√∂k, szervezeti p√©ld√°k, √©s esettanulm√°nyok bemutat√°s√°val, k√∂z√∂s feldolgoz√°s√°val. Tud√°sk√∂z√∂ss√©g√ľnkbe szeretettel v√°rjuk az √ļj √©rdeklŇĎdŇĎket, hiszen fontos sz√°munkra a k√∂z√∂s fejlŇĎd√©s √©s tanul√°s.

Az elsŇĎ alkalmat 2020.03.31-√©n tartottuk, majd keddenk√©nt ugyanebben az idŇĎpontban folytattuk a k√∂z√∂s gondolkod√°st.

Hogy milyen volt az elsŇĎ online TM workshopunk, n√©zd meg Te magad!

Az elsŇĎ workshopon t√∂bb, mint 100 √∂tletet gyŇĪjt√∂tt√ľnk √∂ssze! R√∂vid idŇĎn bel√ľl √©rt√©kes eredm√©nyekre jutottunk a programon, amelyek √∂sszefoglal√≥it a cikkeik k√∂z√∂tt tal√°lod. >>>Tov√°bb a TM cikkekhez!

‚Źį A tov√°bbiakban az online TM workshopokat k√©thetente keddenk√©nt tartjuk 16 √≥rai kezd√©ssel.

Hogyan csináljuk?                                                                                                                     

ūüí°A legjobb , ha k√∂z√∂sen √∂tletel√ľnk arr√≥l, hogy milyen kih√≠v√°sok el√© n√©z√ľnk a megv√°ltozott munkav√©gz√©s sor√°n a tud√°smenedzsmentet illetŇĎen.

Tudtad? A szervezeti tud√°sra most m√©g nagyobb sz√ľks√©g van mint b√°rmikor! Hogyan tudjuk ezt gyarap√≠tani, milyen eszk√∂zzel tudjuk felt√°rni az egy√©ni tud√°st √©s k√∂z√∂s erŇĎforr√°ss√° alak√≠tani? Pl. egy sok √ļj lehetŇĎs√©get nyit meg elŇĎtt√ľnk. A c√©lszerŇĪ √∂tletel√©s folyamat√°val azonban sok szervez√©si feladat is j√°r, amire nem mindig jut idŇĎ √©s figyelem: a keletkezett tud√°sokat, az √ļj √∂tleteket √∂ssze kell gyŇĪjteni, rendszerezni kell ŇĎket, kategoriz√°lni, √©rt√©kelni, √©s tov√°bbgondolni ŇĎket olyan √∂tletkoncepci√≥kk√°, amelyek megold√°si projektk√©nt ind√≠that√≥ak el a szervezetben. Minderre van egy innovat√≠v¬†ūüďĆTM tipp√ľnk: haszn√°lj kollabor√°ci√≥s programokat mint pl. a ! Kor√°bban m√°r kipr√≥b√°ltuk a szoftvert az egyik TM mŇĪhely√ľnk√∂n, olvasd el a besz√°mol√≥nkat. >>Tov√°bb a Be-novative program √©lm√©nybesz√°mol√≥hoz!

A workshopok sor√°n mindig nagy hangs√ļlyt helyez√ľnk a k√∂z√∂s √©lm√©nyekre √©s az interakt√≠v tanul√°sra is. √ćgy a m√≥dszertanok bemutat√°sa, vagyis a mellett az eszk√∂z√∂k kipr√≥b√°l√°s√°val p√©ld√°ul a tapasztalati tanul√°st t√°mogatjuk, valamint csoportmunk√°kkal serkentj√ľk a szakmai kapcsolatok fejlŇĎd√©s√©t. Mindig val√≥s szervezeti p√©ld√°kat, bev√°lt j√≥ gyakorlatokat h√≠vunk elŇĎ, ez√©rt is sz√≠vesen fogadjuk a workshopokon a k√∂z√∂ss√©g tagjait elŇĎad√≥kk√©nt. A t√©m√°kak√∂r√∂ket egy√ľtt alak√≠tjuk ki, az √©rdeklŇĎd√©si k√∂r√ľnket k√∂vetve √©s a t√©ma felaj√°nl√°sokat sz√°mba v√©ve.

Hogyan tudsz csatlakozni az online workshophoz?                                                           

Az sor√°n a platformot fogjuk haszn√°lni a kommunik√°ci√≥ra. Ez a groupware fel√ľlet seg√≠t abban, hogy

 • egy platformon kommunik√°ljunk a workshop alatt,
 • a moder√°l√°s itt lesz nyomon k√∂vethetŇĎ,
 • besz√©lget√©sre √©s k√©rd√©sekre lesz lehetŇĎs√©g a r√©sztvevŇĎk sz√°m√°nak f√ľggv√©ny√©ben.

Ha m√°r r√©szt vett√©l a sorozat kor√°bbi workshopj√°n, akkor a megl√©vŇĎ profiloddal tudsz csatlakozni ez alkalommal is. Az aktu√°lis meeting linkj√©t mindig az esem√©nyre regisztr√°lt email c√≠medre fogjuk k√ľldeni. Ha most szeretn√©l a sorozathoz csatlakozni, annak sincs akad√°lya:

ūüíĽ Online meeting: ZOOM alkalmaz√°sban

A kommunik√°ci√≥s fel√ľlethez val√≥ csatlakoz√°s menete:

 1. 1. l√©p√©s: Regisztr√°lj itt az ŇĪrlapj√°n!
 2. 2. l√©p√©s: A regisztr√°ltaknak emailen kereszt√ľl k√ľldeni fogunk eml√©keztetŇĎt a meetingrŇĎl. A megk√ľld√∂tt csatlakoz√°si linken l√©pj be a ZOOM fel√ľlet√©re a kezd√©st megelŇĎzŇĎen 5 perccel, bekapcsolt kamer√°val!

A j√°rv√°ny√ľgyi helyzetre val√≥ tekintettel folyamatosan fejlesztj√ľk mŇĪk√∂d√©s√ľnket. Az online workshop sz√°munkra is egy izgalmas √©s j√≥ eszk√∂z, azonban elŇĎfordul, hogy a szervez√©st illetŇĎen kih√≠v√°sokkal tal√°ljuk szemben magunkat. A k√∂z√∂s munka sor√°n jelentkezŇĎ technikai probl√©m√°k kezel√©s√©ben meg√©rt√©seket √©s visszajelz√©seteket elŇĎre is k√∂sz√∂nj√ľk! A csatlakoz√°st megelŇĎzŇĎen pedig ellenŇĎrizz√©tek az internet kapcsolatot, a hang √©s be√°ll√≠t√°sokat.

Ny√≠lt tud√°sk√∂z√∂ss√©gk√©nt mŇĪk√∂d√ľnk!¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†

L√©tre j√∂tt egy olyan szakmai k√∂r, egy erŇĎs mag, akik elk√∂telezettek a fejlŇĎd√©s, a folyamatos tanul√°s mellett, hogy a k√∂zvetlen k√∂rnyezet√ľkben tudj√°k n√∂velni a mŇĪk√∂d√©s√ľk hat√©konys√°g√°t a TM alapelvek, m√≥dszertanok √©s j√≥ gyakorlatok √°ltal. A t√©m√°kat a tud√°sk√∂z√∂ss√©g √©rdeklŇĎd√©se szerint szervezz√ľk √©s c√©lunk a tud√°smenedzsmentrŇĎl val√≥ tanul√°s seg√≠t√©se, a TM kezdem√©nyez√©sek szakmai t√°mogat√°sa √©s elterjeszt√©se a haz√°nkban.

Ez alkalommal √©lŇĎ √∂tletel√©sre adunk teret, a kutat√°s √©rz√©keny szakasz√°ban tart, √≠gy a programot a vend√©gelŇĎad√≥k k√©r√©s√©re nem tessz√ľk fel a vlogunkra.

   

A tov√°bbi programokr√≥l √©s h√≠rekrŇĎl folyamatosan √©rtes√≠tj√ľk a regisztr√°ltakat, Tud√°sk√∂z√∂ss√©g√ľnk tagjait.

A programokat r√∂gz√≠tj√ľk √©s k√©peket k√©sz√≠t√ľnk, amelyeket fejleszt√©si √©s marketing c√©lokra haszn√°lunk fel, regisztr√°ci√≥ddal ezeket a felt√©teket is elfogadod.

Miért éri meg csatlakozni az online workshopunkhoz?                                                    

#1¬† Online fel√ľleten √©rhetŇĎ el, vagyis t√°vmunk√°ban is k√∂nnyen be tudsz csatlakozni!
#2 K√∂z√∂sen dolgozunk egy√ľtt a szervezeti teljes√≠tm√©nyt kritikusan meghat√°roz√≥ probl√©ma megold√°s√°n!
#3 Nem lesz unalmas! √Člm√©nyalap√ļ, gyakorlatorient√°lt, interakt√≠v programmal k√©sz√ľl√ľnk.
#4 Mindig t√∂reksz√ľnk arra, hogy √ļj ismeretekkel felszerelkezve t√°vozz. Lesz output a tud√°smenedzsment megold√°sokhoz!

V√°runk T√©ged is szeretettel, gondolkodjunk k√∂z√∂sen √©s szerezz√ľnk inspir√°l√≥ √©lm√©nyt egy√ľtt az online t√©rben is!

Részletek

D√°tum:
2021. √°prilis 13.
IdŇĎpont:
16:00 - 17:20
Részvételi díj:
Esemény Category:

Helyszín

ZOOM meeting
Honlap:
https://zoom.us/

SzervezŇĎ

KM EXPERT
Telefonsz√°m:
06209422559
E-mail cím:
gyulay.tibor@kmexpert.hu
Honlap:
www.kmexpert.hu

Jelentkezés módja

A programjainkon való részvétel regisztrációhoz kötött.

 • Ha ingyenes mŇĪhely√ľnk ir√°nt √©rdeklŇĎdsz, √ļgy az al√°bbi ŇĪrlapon el√©g megadnod a k√∂telezŇĎ mezŇĎket. A regisztr√°ci√≥ tov√°bbi k√∂telezetts√©ggel nem j√°r.
 • Ha d√≠jk√∂teles programunkra regisztr√°lsz, k√©rlek add meg a sz√°ml√°z√°si adatokat. Ez esetben a jelentkez√©s menete az al√°bbiak szerint t√∂rt√©nik: A jelentkez√©st e-mailben igazoljuk vissza, √©s mell√©kelten k√ľld√ľnk egy d√≠jbek√©rŇĎt.
  Az √∂sszeg be√©rkez√©s√©vel v√°lik v√©glegess√© a regisztr√°ci√≥, ami ut√°n ki√°ll√≠tunk egy elŇĎleg sz√°ml√°t (a v√©gsz√°ml√°t a k√©pz√©s ut√°n k√ľldj√ľk meg). Amennyiben b√°rmilyen kedvezm√©nyt szeretn√©l ig√©nybe venni, ezt a jelentkez√©si ŇĪrlap ‚ÄúMegjegyz√©s‚ÄĚ rovat√°ban kell jelezni.

Regisztráció lezárva