Események betöltése

Retrospektív workshop

 

A projekt tapasztalatok hasznosításának módszertana

Hibázni szabad – Tanulni kötelező!
A projekt természetéből fakad, hogy nem lehet hiba nélkül megvalósítani. Egy újszerű, komplex feladatsor elvégzése erőforrás korlátokkal és időnyomással, szinte mindig magában hordozza a hibázás lehetőségét. Egy komolyabb projektnél ezeknek a hibáknak súlyos, nem kívánatos következményei lehetnek; határidő csúszás, költség keretek túllépése, a célok csorbulása… Hiba nélkül nem lehet dolgozni, de azt, hogy ugyanolyan vagy hasonló hibák többször is előforduljanak, azt már nem engedheti meg magának egy szervezet sem. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelünk a projekt menedzserek kiválasztására, felkészítésére, hiszen a problémák jó része a „nem tudásból” fakad. Egy nagyon fontos tudásforráshoz azonban ritkán nyúlunk, pedig kézenfekvő lenne a használata: A megvalósult projektek tapasztalatait nem dolgozzuk fel megfelelően, és nem biztosítjuk, hogy a következő projektekben felhasználjuk a levont tanulságokat. Ez már nem is hiba, hanem bűn! A legköltséghatékonyabb tanulási formát nem alkalmazzuk!

A jószándék kevés, kell egy módszertan!

A projekt képzések tematikájában már legalább 30 éve szerepel, hogy a zárás egyik legfontosabb funkciója a működési tapasztalatok feldolgozása. Ez azonban nagyon gyakran elmarad vagy teljesen formálisan valósul meg. Egy érdekes csapda helyzet alakulhat ki: Ha nem csináljuk elég jól a tanulságok levonását, nem fogjuk tudni hasznosítani a megszerzett tudást, így viszont kidobott időnek fogják tekinteni az érintettek az ezzel való foglalkozást, és még inkább formálisra veszik a feladatot, ami még kevesebb eredményt hoz… Pedig ahol megfelelő módszert választanak és azt következetesen alkalmazzák, ott mérhető módon javul a projektek hatékonysága.

A Siemenstől érdemes tanulni!

A retrospektív jellegű projekt értékelést talán a Siemensnél fejlesztették a legmagasabb szintre. Kemény munkával érték el, hogy ez a tanulási mód beépüljön a szervezet kultúrájába, hétköznapi gyakorlatába. Workshopunk összeállítása során erősen támaszkodtunk a Siemensnél (is) alkalmazott módszertanra. Szakmai teamünk egyik kulcsembere (Horváth Ervin) több, mint 10 évig dolgozott a Siemens csoport vállalatainál projekttapasztalati workshopok belső trénereként, facilitátoraként.

A LinkedIn-en és más nemzetközi szakmai közösségekben léteznek tudományos igényű szakmai platformok kifejezetten a retrospektív módszertan fejlesztésre és a tapasztalatok cseréjére.

 

A workshopon gyakorlatban alkalmazható tudást adunk!
1 napos programunk célja, hogy a résztvevők a tanultak alapján képesek legyenek önállóan levezetni egy retrospektív értékelést.

 

 

Tartalmi elemek:

 • A Retrospektív értékelés helye a tudásmenedzsment rendszerben és a projekt életciklusában.
 • Célok: a projekt sikerét befolyásoló tényezők beazonosítása, intézkedések megtervezése, hogy ami jól ment, azt megtartsuk és az elkövetett hibákat megelőzzük a következő projektekben.
 • Egyeztetés a megbízóval (contracting)
 • Felkészülés az értékelésre (tartalmi és módszertani)
 • A retrospektív értékelőcsoportmunka lépései
 • Az összegyűjtött tanulságok felhasználásával kapcsolatos feladatok (utógondozás); tudásbázis építés, a tudás megosztás pull vagy push módszerrel…
 • Módszerek (csoportos alkotó technikák, divergens és konvergens munkafázisok kezelése…)
 • Csoportdinamika (alkotó légkör megteremtése, ellenállás kezelése, “ezredes hatás”, csoportnyomás tompítása…)
 • A facilitátor kompetenciái

 

Módszertani elemek a workshopon:

 • Interaktív kiselőadások
 • Esettanulmányok feldolgozása
 • Játékos feladatok
 • Tapasztalatcsere a résztvevők között
 • Szimulációs gyakorlat (kihelyezett csoportok esetén egy-két konkrét projekt értékelésének közös elkészítése a résztvevők praxisából)

 

A workshop facilitátorai, trénerei

Gyulay Tibor
tudásmenedzsment (TM) szakértő
30 éve foglalkozik egyének, csoportok, szervezetek fejlesztésével egyetemi oktatóként, trénerként, tanácsadóként, coachként. 10 éve a tudásmenedzsment elkötelezett művelője, sikeres hazai és nemzetközi TM projektek résztvevője. Az első projektmenedzsment trénere egyike volt Magyarországon.

Horváth Ervin
szoftverfejlesztő, minőségirányítási- és információbiztonsági vezető
Két évtized munka – és cégkultúra- tapasztalat a Siemens volt hazai leányvállalatánál. Kiképzett, gyakorlott projekttapasztalati workshop belső tréner/facilitátor (német, angol, magyar nyelven). A „Retrospective Facilitators Gathering” nemzetközi, szakmai közösség aktív tagja.

Részletek

Dátum:
2020. május 14.
Időpont:
09:00 - 17:30
Részvételi díj:
64.500Ft

Helyszín

Szervezés alatt
Budapest,

Szervező

KM EXPERT
Telefonszám:
06209422559
E-mail cím:
gyulay.tibor@kmexpert.hu
Honlap:
www.kmexpert.hu

Jelentkezés módja

A programjainkon való részvétel regisztrációhoz kötött.

 • Ha ingyenes műhelyünk iránt érdeklődsz, úgy az alábbi űrlapon elég megadnod a kötelező mezőket. A regisztráció további kötelezettséggel nem jár.
 • Ha díjköteles programunkra regisztrálsz, kérlek add meg a számlázási adatokat. Ez esetben a jelentkezés menete az alábbiak szerint történik: A jelentkezést e-mailben igazoljuk vissza, és mellékelten küldünk egy díjbekérőt.
  Az összeg beérkezésével válik véglegessé a regisztráció, ami után kiállítunk egy előleg számlát (a végszámlát a képzés után küldjük meg). Amennyiben bármilyen kedvezményt szeretnél igénybe venni, ezt a jelentkezési űrlap “Megjegyzés” rovatában kell jelezni.

Regisztrációhoz kattints ide

Regisztrálj az elsők közt!

Adatvédelmi tájékoztató itt olvasható
Tribe Loading Animation Image

Regisztrációm törlése itt >>

A regisztráció itt törölhető