Események betöltése

 

A tapasztalatok hasznosításának módszertana

Hib√°zni szabad ‚Äď Tanulni k√∂telezŇĎ!
A projekt term√©szet√©bŇĎl fakad, hogy nem lehet hiba n√©lk√ľl megval√≥s√≠tani. Egy √ļjszerŇĪ, komplex feladatsor elv√©gz√©se erŇĎforr√°s korl√°tokkal √©s idŇĎnyom√°ssal, szinte mindig mag√°ban hordozza a hib√°z√°s lehetŇĎs√©g√©t. Egy komolyabb projektn√©l ezeknek a hib√°knak s√ļlyos, nem k√≠v√°natos k√∂vetkezm√©nyei lehetnek; hat√°ridŇĎ cs√ļsz√°s, k√∂lts√©g keretek t√ļll√©p√©se, a c√©lok csorbul√°sa‚Ķ Hiba n√©lk√ľl nem lehet dolgozni, de azt, hogy ugyanolyan vagy hasonl√≥ hib√°k t√∂bbsz√∂r is elŇĎforduljanak, azt m√°r nem engedheti meg mag√°nak egy szervezet sem. Nem v√©letlen, hogy egyre nagyobb figyelmet szentel√ľnk a projekt menedzserek kiv√°laszt√°s√°ra, felk√©sz√≠t√©s√©re, hiszen a probl√©m√°k j√≥ r√©sze a ‚Äěnem tud√°sb√≥l‚ÄĚ fakad. Egy nagyon fontos tud√°sforr√°shoz azonban ritk√°n ny√ļlunk, pedig k√©zenfekvŇĎ lenne a haszn√°lata: A megval√≥sult projektek tapasztalatait nem dolgozzuk fel megfelelŇĎen, √©s nem biztos√≠tjuk, hogy a k√∂vetkezŇĎ projektekben felhaszn√°ljuk a levont tanuls√°gokat. Ez m√°r nem is hiba, hanem bŇĪn! A legk√∂lts√©ghat√©konyabb tanul√°si form√°t nem alkalmazzuk!

A jószándék kevés, kell egy módszertan!

A projekt k√©pz√©sek tematik√°j√°ban m√°r legal√°bb 30 √©ve szerepel, hogy a z√°r√°s egyik legfontosabb funkci√≥ja a mŇĪk√∂d√©si tapasztalatok feldolgoz√°sa. Ez azonban nagyon gyakran elmarad vagy teljesen form√°lisan val√≥sul meg. Egy √©rdekes csapda helyzet alakulhat ki: Ha nem csin√°ljuk el√©g j√≥l a tanuls√°gok levon√°s√°t, nem fogjuk tudni hasznos√≠tani a megszerzett tud√°st, √≠gy viszont kidobott idŇĎnek fogj√°k tekinteni az √©rintettek az ezzel val√≥ foglalkoz√°st, √©s m√©g ink√°bb form√°lisra veszik a feladatot, ami m√©g kevesebb eredm√©nyt hoz‚Ķ Pedig ahol megfelelŇĎ m√≥dszert v√°lasztanak √©s azt k√∂vetkezetesen alkalmazz√°k, ott m√©rhetŇĎ m√≥don javul a projektek hat√©konys√°ga.

A SiemenstŇĎl √©rdemes tanulni!

A jellegŇĪ projekt √©rt√©kel√©st tal√°n a Siemensn√©l fejlesztett√©k a legmagasabb szintre. Kem√©ny munk√°val √©rt√©k el, hogy ez a tanul√°si m√≥d be√©p√ľlj√∂n a szervezet kult√ļr√°j√°ba, h√©tk√∂znapi gyakorlat√°ba. Workshopunk √∂ssze√°ll√≠t√°sa sor√°n erŇĎsen t√°maszkodtunk a Siemensn√©l (is) alkalmazott m√≥dszertanra. Szakmai team√ľnk egyik kulcsembere () t√∂bb, mint 10 √©vig dolgozott a Siemens csoport v√°llalatain√°l projekttapasztalati workshopok belsŇĎ tr√©nerek√©nt, facilit√°torak√©nt.

A LinkedIn-en √©s m√°s nemzetk√∂zi szakmai k√∂z√∂ss√©gekben l√©teznek tudom√°nyos ig√©nyŇĪ szakmai platformok kifejezetten a retrospekt√≠v m√≥dszertan fejleszt√©sre √©s a tapasztalatok cser√©j√©re.

 

A workshopon gyakorlatban alkalmazható tudást adunk!
2×4 √≥r√°s programunk c√©lja, hogy a r√©sztvevŇĎk a tanultak alapj√°n k√©pesek legyenek √∂n√°ll√≥an levezetni egy retrospekt√≠v √©rt√©kel√©st.

 

 

Tartalmi elemek:

 • A Retrospekt√≠v √©rt√©kel√©s helye a rendszerben √©s a projekt √©letciklus√°ban.
 • C√©lok: a projekt siker√©t befoly√°sol√≥ t√©nyezŇĎk beazonos√≠t√°sa, int√©zked√©sek megtervez√©se, hogy ami j√≥l ment, azt megtartsuk √©s az elk√∂vetett hib√°kat megelŇĎzz√ľk a k√∂vetkezŇĎ projektekben.
 • Egyeztet√©s a megb√≠z√≥val (contracting)
 • Felk√©sz√ľl√©s az √©rt√©kel√©sre (tartalmi √©s m√≥dszertani)
 • A retrospekt√≠v √©rt√©kelŇĎcsoportmunka l√©p√©sei
 • Az √∂sszegyŇĪjt√∂tt tanuls√°gok felhaszn√°l√°s√°val kapcsolatos feladatok (ut√≥gondoz√°s); , a megoszt√°s pull vagy push m√≥dszerrel‚Ķ
 • M√≥dszerek (csoportos alkot√≥ technik√°k, divergens √©s konvergens munkaf√°zisok kezel√©se‚Ķ)
 • Csoportdinamika (alkot√≥ l√©gk√∂r megteremt√©se, ellen√°ll√°s kezel√©se, “ezredes hat√°s”, csoportnyom√°s tomp√≠t√°sa‚Ķ)
 • A facilit√°tor kompetenci√°i

 

Módszertani elemek a workshopon:

 • Interakt√≠v kiselŇĎad√°sok
 • Esettanulm√°nyok feldolgoz√°sa
 • J√°t√©kos feladatok
 • Tapasztalatcsere a r√©sztvevŇĎk k√∂z√∂tt
 • Szimul√°ci√≥s (kihelyezett csoportok eset√©n egy-k√©t konkr√©t projekt √©rt√©kel√©s√©nek k√∂z√∂s elk√©sz√≠t√©se a r√©sztvevŇĎk praxis√°b√≥l)

 

Online :

A k√©pz√©st a virtu√°lis t√©rben tartjuk meg, √≠gy k√∂nnyen becsatlakozhatsz b√°rhonnan. A teljes k√©pz√©s ideje 9 √≥ra a sz√ľnetekkel egy√ľtt. K√©t r√©szben ker√ľl megszervez√©sre a k√©pz√©s, az elsŇĎ r√©szt 2020. okt√≥ber 20-√°n d√©lelŇĎtt, a m√°sodik r√©szt 2020. okt√≥ber 21.-√©n d√©lelŇĎtt tartjuk meg.

A workshop idej√©n a alkalmaz√°st haszn√°ljuk. A regisztr√°ltak sz√°m√°ra k√ľldeni fogunk eml√©keztetŇĎt az esem√©nyrŇĎl, amelyben szerepelni fog a virtu√°lis szob√°hoz val√≥ a csatlakoz√°si link.

Ez a groupware fel√ľlet seg√≠t abban, hogy

 • egy platformon kommunik√°ljunk a workshop alatt,
 • a moder√°l√°s itt lesz nyomon k√∂vethetŇĎ,
 • besz√©lget√©sre √©s k√©rd√©sekre is lesz lehetŇĎs√©g,
 • a platformon interakt√≠van √©s hat√©konyan tudunk online is egy√ľttmŇĪk√∂dni.

N√°lunk az online workshopok jelszava, igazi √©lm√©ny a k√©pernyŇĎn t√ļlr√≥l is!

A kommunik√°ci√≥s fel√ľlethez val√≥ csatlakoz√°s menete:

 1. 1. l√©p√©s:¬†Regisztr√°lj¬†itt az esem√©ny ŇĪrlapj√°n!
 2. 2. l√©p√©s: A regisztr√°ltaknak emailen kereszt√ľl k√ľldeni fogunk eml√©keztetŇĎt az esem√©nyrŇĎl. A csatlakoz√°si linken kereszt√ľl l√©pj be a ZOOM fel√ľlet√©re a workshopot megelŇĎzŇĎ 5 perc√©ben!

 

A workshop facilitátorai, trénerei

Gyulay Tibor
tud√°smenedzsment () szak√©rtŇĎ
30 √©ve foglalkozik egy√©nek, csoportok, szervezetek fejleszt√©s√©vel egyetemi oktat√≥k√©nt, tr√©nerk√©nt, tan√°csad√≥k√©nt, coachk√©nt. 10 √©ve a tud√°smenedzsment elk√∂telezett mŇĪvelŇĎje, sikeres hazai √©s nemzetk√∂zi TM projektek r√©sztvevŇĎje. Az elsŇĎ tr√©nere egyike volt Magyarorsz√°gon.

Horv√°th Ervin
szoftverfejlesztŇĎ, minŇĎs√©gir√°ny√≠t√°si- √©s inform√°ci√≥biztons√°gi vezetŇĎ
K√©t √©vtized munka – √©s c√©gkult√ļra- tapasztalat a Siemens volt hazai le√°nyv√°llalat√°n√°l. Kik√©pzett, gyakorlott projekttapasztalati workshop belsŇĎ tr√©ner/facilit√°tor (n√©met, angol, magyar nyelven). A ‚ÄěRetrospective Facilitators Gathering‚ÄĚ nemzetk√∂zi, akt√≠v tagja.

 

________________________________

*A j√°rv√°ny√ľgyi helyzetre val√≥ tekintettel a szervez√©s√©vel kapcsolatos v√°ltoztat√°si jogot fenntartjuk.

További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi címen: demjen.szimona@kmexpert.hu

Részletek

D√°tum:
2020. október 21.
IdŇĎpont:
08:30 - 12:30
Részvételi díj:
64.500Ft

Helyszín

ZOOM meeting
Honlap:
https://zoom.us/

SzervezŇĎ

KM EXPERT
Telefonsz√°m:
06209422559
E-mail cím:
gyulay.tibor@expert.hu
Honlap:
www.kmexpert.hu

Jelentkezés módja

A programjainkon való részvétel regisztrációhoz kötött.

 • Ha mŇĪhely√ľnk ir√°nt √©rdeklŇĎdsz, √ļgy az al√°bbi ŇĪrlapon el√©g megadnod a k√∂telezŇĎ mezŇĎket. A regisztr√°ci√≥ tov√°bbi k√∂telezetts√©ggel nem j√°r.
 • Ha d√≠jk√∂teles programunkra regisztr√°lsz, k√©rlek add meg a sz√°ml√°z√°si adatokat. Ez esetben a jelentkez√©s menete az al√°bbiak szerint t√∂rt√©nik: A jelentkez√©st e-mailben igazoljuk vissza, √©s mell√©kelten k√ľld√ľnk egy d√≠jbek√©rŇĎt.
  Az √∂sszeg be√©rkez√©s√©vel v√°lik v√©glegess√© a regisztr√°ci√≥, ami ut√°n ki√°ll√≠tunk egy elŇĎleg sz√°ml√°t (a v√©gsz√°ml√°t a k√©pz√©s ut√°n k√ľldj√ľk meg). Amennyiben b√°rmilyen kedvezm√©nyt szeretn√©l ig√©nybe venni, ezt a jelentkez√©si ŇĪrlap ‚ÄúMegjegyz√©s‚ÄĚ rovat√°ban kell jelezni.

Regisztráció lezárva