Cikkek

Virtuális inkubáció

Profile photo of gyulay.tibor
A léptékváltás támogatása a TM eszköztárával

InkubátorRégóta keressük a lehetőséget, hogy hogyan tudunk segíteni a kis- és közepes vállalkozásoknak a tudásmenedzsment (TM) eszköztárával. „Okos vállalkozás” koncepciónk azon az elképzelésen alapult, hogy a lehető legjobban megkönnyítjük a KKV-k hozzáférést a bevált TM módszereihez. Kiderült azonban, hogy a kisvállalkozások sokkal direktebben gondolkodnak; a közvetett tudást nem preferálják, csak azok a megoldások érdeklik őket, amik azonnali válaszokat adnak számukra. A virtuális inkubáció keretében a legtörékenyebb fázisokban (startup és léptékváltás) támogatjuk őket, elsősorban a sikerhez szükséges tudáselemekkel.

Az elképzelés első nyilvános ismertetésére az MTA Tudásmenedzsment Munkabizottságának „AZ IPAR 4.0. – A TUDÁSMENEDZSMENT LEGÚJABB KIHÍVÁSA” című konferenciáján került sor. A komarnoi SELYE JÁNOS EGYETEM Gazdaságtudományi Karán megrendezett eseményen a TM szakma válaszait próbáltuk megfogalmazni a legújabb ipari forradalom kihívásaira. (Egy rövid összefoglalót másik cikkünkben közlünk: http://kmexpert.hu/mta-tudasmenedzsment-konferencia-az-ipar-4-0-jegyeben/)

Abból az észlelésből indultunk ki, hogy nagyon kevés innováció jut el a valódi piaci sikerekig. Az ötletekből nem lesz a piacon eladható termék, sok elképzelés még a prototípus elkészítéséig sem jut el. A gyártást, sikeres értékesítést még kevesebb érik meg, és a gazdaságos termelési méret elérése csak elenyésző számban sikerül.

A léptékváltásoknál (beleértve az indulást is) akad a legtöbb gond. Ebben a fázisban ki kell lépni az addig felépített komfortzónából, ami stresszt, frusztrációt okoz. Ez a vállalkozások legtörékenyebb időszaka, ahol a legtöbben megtorpannak, és nagyon sokan tönkre is mennek. Itt lenne leginkább szükség védelemre, támogatásra (ahogy a koraszülött csecsemőnek az inkubátor biztonságára).

A kudarcok okát persze, minden szereplő a saját szemüvegén keresztül látja. A vállalkozók többsége szerint „Nincs pénz, hogy megvalósítsam az ötletemet!” A befektetők viszont arról panaszkodnak, hogy „Nincs finanszírozható projekt, ahova betehetném a pénzemet!” A tanácsadók szerint, a vállalkozó nem akar tanulni, ő pedig úgy érzi, felesleges tudást akarnak rásózni. Az ötletgazdák és az üzleti élet szereplői ritkán értik meg egymást, a bizalmatlan légkör nem kedvez a projektek sikerre vitelének.

A tudásmenedzsment elkötelezettjeként, felvállalt elfogultságom mellett is, a nem megfelelő tudáskezelésben látom a problémák gyökerét. A „nem tudás” a bajok legfőbb oka! Az új helyzetekben nem támaszkodhatunk a megszokott sémáinkra, az eddig bevált módszerek nem működnek. Nem tudom, most mit kellene tennem, vagy hogy hogyan tudnám jobban csinálni, amit kell. Igazából azt sem tudom, hogy mit kellene tudnom.

A tudás pedig rendelkezésre áll. Szinte végtelen ismeret, tapasztalat halmozódott fel a világban a vállalkozások, innovációk sikereivel kapcsolatban is. Ezt bizonyítják a szép számmal található sikertörténetek. Ezekből azonban lehetne sokkal több is, ha a megfelelő tudást elérné az, akinek szüksége van rá.

Nem működik jól a tudáspiac! Ebben minden szereplő ludas valamennyire. A „kalapácsos” tudásgazdák „mindent szögnek néznek”, vagyis minden problémára a saját eszköztárukat javasolják. Pedig lehet, hogy a vállalkozónak az adott pillanatban nincs ideje elvégezni egy több hónapos tanfolyamot, hogy választ kapjon a kérdésére. Ugyanakkor sok esetben, az ellenálló vállalkozói attitűd akadályozza azt, hogy a mások által „megfizetett” tapasztalatok bekerüljenek a folyamatokba, és ne kelljen mindig újra feltalálni a melegvizet.
A tudásközvetítő mechanizmusokat kell rendbe tenni!

Az inkubáció, hagyományos felfogásban, infrastruktúrát, bizonyos szolgáltatásokat és – jó esetben – némi tudást biztosít a vállalkozások sérülékeny időszakában.

Mi, a virtuális inkubáció keretében a tudás közvetítésére helyezzük a hangsúlyt. Erőfeszítéseinket nem a minél nagyobb saját tudásbázis felépítésére fókuszáljuk, hanem arra, hogy partnereink, ügyfeleink mindig a számukra legrelevánsabb tudástartalmakhoz jussanak hozzá, a legalkalmasabb formában, a lehető leggazdaságosabban. Egyfajta „tudás brókerként” az „összes létező” tudáshoz biztosíjuk a hozzáférést. Hozzáadott értékünk a tudásfolyamatok szervezésében, a rendszer minőségbiztosításában és folyamatos fejlesztésében jelenik meg.

Valamennyi szolgáltatást mi is fogunk biztosítani a partnereink számára; pl. call center, projektmenedzsment, interim szolgáltatások… Itt is igyekszünk a tudásátadásra (pl. online könyvelés a mi támogatásunkkal).
Nem lesz jelentős saját infrastruktúránk, de ebben is próbálunk segítséget adni ügyfeleinknek, kreatív, gazdaságos módon; pl. „virtuális kutatóintézet”, shared office…

Elképzelésünk találkozik az NGM szándékaival is. Az induláshoz meg is próbáljuk igénybe venni az ebben a témában várható céltámogatásokat, de célunk, hogy egy önfenntartó üzleti modell keretében működtessük Virtuális Inkubációs Központunkat (VIK)!

Az MTA TM konferencián elhangzott előadás:

 

Szólj hozzá te is!