TM fogalomtár

TM szótáron elkezdtünk dolgozni, ez még a nyers anyag. Amennyiben bárkinek van ehhez ötlete vagy anyaga, szívesen fogadjuk.

Szereplő

Olyan ügynök, aki műveleteket végez – elsősorban személy, de lehet egy szervezeti egység, vagy számítógépes program ami kezeli a helyzeteket.

Akció utáni visszatekintés (AAR)

AAR: After Action Review
A folyamatot az amerikai hadsereg fejlesztette ki, hogy segítse a sikerekből és kudarcokból való tanulást, és ennek megosztását más csapatokkal. Magába foglalja a vezetőség strukturált megbeszélését egy tevékenység vagy projekt lezárása után, hogy mi történhetett volna, valójában mit történt, és miért ez történt. Ez lehetővé teszi, hogy a résztvevők megtanulják, hogyan kell fenntartani erősségeiket és fejleszteni a gyengeségeiket, a későbbi tevékenységek vagy projektek javítása érdekében.

Automatizált ismeretek

Az explicit tudás beágyazódik egy automata egységbe (például egy számítógépbe.)

Automatikus tudás

Explicit tudás, ami egy automata berendezésbe van beágyazva (például egy számítógépbe)..

Automatizált vagy automatikus ismeretek:

A legalacsonyabb szintű elvont fogalom a tacit tudás. Az emberek ezt a tudást automatikusan tudják, olyan jól hogy a feladatokat automatikusan végzik – tudatos okoskodás nélkül.

Alapvető ismeretek elemzése

A tudás egy viszonylag széles körű elemzése és jellemzése egy feladat környezetében. Arra összpontosít, hogy az ismeretek birtokában van, használja stb. , magába foglalja a tevékenységi környezet elemzését, a kritikus tudás funkció elemzést, az üzleti funkció elemzést és az ismeretek megszerzését — vagy az ismert tudás modellezését.

Teljesítményértékelés

Egy gyakorlat, a szervezetek teljesítményének, vagy a “legjobb” szervezeti egység teljesítményének összehasonlítására – függetlenül attól, hogy azok más szerveztek, ipari szabványok vagy belső szervezeti egységek. A cél az, hogy megvizsgáljuk hogyan csinálják a többiek ugyanazon a területen vagy iparágban, és hogy megtanuljuk a legjobb gyakorlatokat, melyek alapján fejleszthetjük saját magunkat.