Cikkek

Közös gond, eltérő megoldások

Profile photo of gyulay.tibor
Munkaerő- és tudásgazdálkodás a kis- és nagyvállalatoknál

A vállalatok tudásvagyonának (Knowledge asset) döntő része a munkatársak elidegeníthetetlen tulajdonát képezik. Ennél fogva a munkaerőgazdálkodásnak nagyon sok tudásmenedzsment (TM) funkciót kell ellátnia. Az egyre nehezedő munkaerőpiaci helyzetben sokat segíthetnek a bevált TM módszerek. A kis- és nagyvállaltok lehetőségei ebben a vonatkozásban (is) jelentősen eltérnek egymástól, de hasonló közelítésmódot igényel, eltérő eszköztár használatával.

Munkaerő gazdálkodás: növekvő elvárások, rosszabbodó feltételek
Steve Jobkivalasztas_freestockphoto_nyitos szerint „a kiváló munkaerő 5-ször jobban teljesít, mint a jó”! Ha dekára nem is lehet mérni a nagy látnok állításának igazát, lényegileg nem tudunk vitatkozni azzal, hogy a munkaerő minősége milyen hatalmas mértékben befolyásolja a szervezeti sikereket. A versenyhelyzet egyre felkészültebb állományt igényel, de mind nehezebb megtalálni az értékes munkaerőt. A régóta romló helyzetet csak tovább nehezíti az egyre gyorsuló elvándorlás. A legjobbak sietve távoznak az országból, és sok olyan területen alakul ki vészes munkaerőhiány, ahol eddig erre nem számítottunk (pl. a nyári szezon előtt a balatoni vendéglátóhelyek panaszkodtak, hogy nincs elegendő alkalmi munkaerő.

Átfogó megoldásra van szükség
Különösen az összetett tudást, komoly tapasztalatot igénylő munkakörök esetében kell nagyon gondosan eljárnunk a munkaerő pótlásával kapcsolatban. Pontosan kell ismernünk a szervezet tudásigényét, és azt hogy ennek milyen mértékben felel meg a jelenlegi állomány, illetve, hogy a jövőben milyen változások várhatók az igények vagy az erőforrások vonatkozásában. A hatékony kiválasztás csak egy pontos kompetencia profil alapján történhet. A szervezet számára kulcskérdés hogy az új belépők milyen gyorsan érik el az elvárt tudásszintet. A betanulási idő rövidítésére sok bevált módszer alkalmazható (belső képzések, mentor program, shadowing, …). A betanulással nem ér véget a munkatársak tudásának kezeléséhez kapcsolódó feladatok sora. Biztosítani kell, hogy a dolgozók hozzáférjenek a vállalati tudásvagyonhoz, megoszthassák egymással tapasztalataikat. Ha folyamatosan növeljük munkatársaink tudását, figyelnünk kell a megtartásra is.

Legfontosabb (tudásmenedzsment) feladat a kritikus tudások kezelése. Ha pontosan ismerjük a kulcsembereinket, könnyebben megakadályozhatjuk a távozásukat a szervezetből, vagy ha ez elkerülhetetlen, lépéseket tehetünk a tudásuk megmentése érdekében. Általában jóval olcsóbb megtartani a tudást, mint pótolni vagy újra előállítani!

Eltérő lehetőségek a nagyvállalati és KKV szektorban
Nehéz megválaszolni a kérdést, hogy a munkaerővel illetve annak tudásával való gazdálkodás a nagyoknál vagy kicsiknél jelent-e komolyabb gondot.

A nagyvállalatoknál komolyabb mennyiségben jelentkezik a kérdés. A folyamatos feladat ellátására azonban náluk nagyobb erőforrások állnak rendelkezésre. A legtöbb funkcióra rendelkeznek kialakult eljárással, dedikált erőforrással, speciális tudással. Ugyanakkor jóval kisebb a szervezet rugalmassága, alacsonyabb az innovativitás. Jó példa erre a tudásmenedzsment bevált módszereinek lassú terjedése a nagyvállalati szférában.
A kisvállalkozások ritkábban szembesülnek a munkaerő pótlás vagy bővítés gondjával, de náluk a kérdés súlya gyakran drámai; egy-egy kulcsember távozása üzletágak vagy akár az egész cég túlélését veszélyeztethetik. A ritkán előforduló feladatokra nincsenek specializált osztályaik, munkatársaik, de még követhető (rögzített) jó gyakorlataik sem. Ugyanakkor a kis szervezetek rugalmassága jóval nagyobb. Személyesebb a kapcsolat, könnyeben áramlik a tudás, hamarabb felismerik a problémákat.

 Tanuljunk egymástól!
Az Okos Vállalkozás program keretében összegyűjtjük azokat a bevált megoldásokat, amelyek a munkaerő gazdálkodás egyre súlyosbodó problémáira kínálnak megoldást a TM közelítésmód alkalmazásával. Ezeket az írásokat, videó riportokat folyamatosan megosztjuk közösségi felületeinken, és az utolsó negyedévben workshopokat szervezünk, ahol a közvetlen tudás- és tapasztalatmegosztásra is lehetőség lesz.

Kérjük, segítsd a munkánkat:

  • Ha kérdésed van a témában vagy valamilyen konkrét megoldandó problémába ütköztél, írd meg nekünk!
  • Amennyiben a témakörbe illő tapasztalattal, jó gyakorlattal, bevált módszerrel rendelkezel, jelezd nekünk, és megtaláljuk a módját, hogy megoszthasd szakmai közösségünk tagjaival (cikk, videó riport, Skype interjú…).

gyulay.tibor@kmexpert.hu

Szólj hozzá te is!