Cikkek

Ennek így nem sok értelme van!

Profile photo of gyulay.tibor
Kilépő interjú tudásmentés nélkül?!?

felmondas_utan_kilépő inrejúEgyik partneremnek ajánlottam a kilépő interjút, mint hasznos tudásmentő technikát. „De hát nálunk a HR csinál kilépő interjúkat, és annak semmi köze a tudásmentéshez!” – volt a válasz.
Valóban, az általam ismert szervezetek többsége vagy egyáltalán nem készít interjút a távozó munkatársakkal, vagy meglehetősen formálisan kezeli ezt a kérdést, és egyáltalán nem használja arra, hogy a szervezet számára megmentsen valamennyit a dolgozó tudásából, tapasztalatából. 

Ha létre is jön egy találkozó a távozó munkatárs és a HR képviselője között, leggyakrabban egy udvariassági beszélgetés kerekedik belőle. Még leginkább arra használják ezt az alkalmat, hogy visszacsatolást kapjanak a szervezeti kultúrára vonatkozóan; Hogy érezte magát? Miért hagyja el az illető a szervezetet? Mit változtatna?… Nyilván, ezeknek az információknak is van haszna, de nem segít azon a problémán, hogy a dolgozóval együtt értékes tapasztalatok, nehezen pótolható tudás is elhagyja a szervezetet.

Nálunk nincs hagyománya ennek a módszernek. Persze, a HR-től nem is lehet elvárni, hogy releváns információkat gyűjtsön be a legkülönböző szakmák képviselőitől. Nem érthetnek mindenhez, kívülállóként pedig nehéz lenne még csak kérdezni is. Akik pedig megértenék az elmondottakat, nem ismerik a kérdezés módszertanát, és nem is érzik úgy, hogy ez az ő felelősségük lenne.

Pedig az elvesztett tudás hiánya komoly károkat okozhat, és a pótlás, újratermelés igen költséges tud lenni.

Kidolgoztunk egy 1 napos interaktív képzési programot, aminek a keretében alapos módszertani felkészítést adunk a részvevőknek.
A középpontban a kilépő interjú technika áll, de a tudásmentés egyéb más módszereit is bemutatjuk.

A következő Tudásmentés workshop időpontja: 2018. november 21.

Részletek és jelentkezés: http://kmexpert.hu/esemenyek/tudasmentes-workshop/#1

Állások

Szólj hozzá te is!